Jan Nederveen Pieterse | Globalizacija: primerjava 1990–2022

Podiplomska šola ZRC SAZU (modul Literatura v kontekstu) vas vljudno vabi na gostujoče predavanje Jana Nederveena Pieterseja z naslovom:

 

Globalizacija: primerjava 1990–2022

 

Predavanje bo v četrtek, 6. oktobra 2022, ob 15. uri v Mali dvorani ZRC SAZU na Novem trgu 4 (2. nadstropje) v Ljubljani. Jezik predavanja bo angleščina.

 

Razlike med letoma 1990 in 2020 – pa naj bodo geopolitične, geoekonomske ali kulturne – so osupljive. Kako nam zvenijo osrednje teme družboslovja devetdesetih let – globalizacija, konvergenca, moderna, nacionalizem – trideset let pozneje? Kako je bila »kultura« vdelana v politično ekonomijo v devetdesetih letih in kakšna so razmerja danes? V tem predavanju se vračam k svojemu članku »Global Culture, 1990, 2020« (Theory, Culture & Society 37.7–8 /2020/), pri tem pa zavzemam splošno perspektivo, kakršne bližnji posnetki ne premorejo. Ob tem dodajam tale vprašanja: Kako naj razumemo razlike med vzponom hegemonije iz devetdesetih let in njenim zatonom od leta 2008 naprej? Lahko leta 2022 govorimo o tem, da je ekspanzivni avtoritarizem znova na pohodu, ali pa gre le za kratkotrajen odklon? In kakšne so videti »kulturne vojne« devetdesetih let v primerjavi z zadnjim desetletjem?

 

Jan Nederveen Pieterse je redni profesor globalnih študij in sociologije na Univerzi v Kaliforniji v Santa Barbari. Trenutno se posveča primerjalni raziskavi različic kapitalizma in tržnih ekonomij s poudarkom na neenakostih. Med njegovimi najnovejšimi knjigami so Connectivity and Global Studies (Palgrave Macmillan, 2021), Globalization and Culture: Fourth Edition (Rowman & Littlefield, 2019) in Multipolar Globalization (Routledge, 2018). Njegove knjige so bile prevedene v italijanski, španski, portugalski, danski, japonski, korejski in kitajski jezik.

 

Vabljeni!

 

[Fotografija: Leon Zakrajšek, Kompozicija No. 3, 2009, sumi in pigment (vir)]