Vabilo na predavanje Martina Pogačarja: Konzervirana preteklost: kako govorijo ribje konzerve?

Vabimo vas na predavanje, ki ga bo imel znanstveni sodelavec na Inštitutu za kulturne in spominske študije ZRC SAZU dr. Martin Pogačar:

Konzervirana preteklost: kako govorijo ribje konzerve?

Predavanje bo v četrtek, 15. aprila 2021, ob 16. uri, po spletni seji ZOOM (Meeting ID: 836 7408 8171, Passcode: 587195).

Kaj je konzerva? Kdaj se pojavi in zakaj? Kaj lahko o preteklosti in sedanjosti izvemo, če jo odpremo? Predavanje se najprej posveti zgodovinskemu ozadju izuma konzerve, ter družbenim in zgodovinskim pogojem inovacije in smerem kasnejše industrializacije proizvodnje ter poblagovljenja enega prvih industrijskih prehranskih izdelkov. V nadaljevanju se osredotoči na zgodovino predelovanja rib na Jadranu, ter s tem povezanih družbenih sprememb, tako demografskih, arhitekturnih kot tudi sprememb v medosebnih odnosih. Skozi predstavitev problematike preoblikovanja in propadanja industrije predelave rib, predavanje zaokroži debato s premislekom o konzervi kot mnemotehničnem predmetu, skozi katerega prehajajo in se v njem srečujejo procesi in pomeni vprašanja odnosa med človekom, okoljem in tehnologijo, zlasti v kontekstu industrializacije in modernizacije. Pri tem se osredotoči tudi na metodološki pristop k raziskovanju predmetov in spomina.

Predavanje je namenjeno širši zainteresirani javnosti. Vabljeni!