Wulf Kansteiner: Migracije, rasizem in digitalni mediji v sodobnem evropskem spominu

Podiplomska šola ZRC SAZU vabi na gostujoče predavanje, ki ga bo na modulu Kulturna zgodovina imel prof. dr. Wulf Kansteiner:

 

Migracije, rasizem in digitalni mediji v sodobnem evropskem spominu.

 

Evropska politična kriza je kriza spomina. Kozmopolitski spomin na drugo modernost, ki je temeljil na optimistični interpretaciji lekcij druge svetovne vojne in holokavsta, v popularni imaginaciji pospešeno izgublja veljavo. Na eni strani so ga odrinili tradicionalni in nacionalistični spomini ter po drugi prefigurativni spomini bodočih klimatskih katastrof. Oboji pa svoj meteorski vzpon dolgujejo digitizaciji spomina na Zahodu. Migracijska kriza v letih 2015/16 in evropske volitve 2019 tako ponujajo izredno priložnost za študijo kompetitivnosti različnih spominskih režimov v Nemčiji, nekdanjem središču kozmopolitskega spomina, ter za špekulacije o prihodnosti evropskih spominskih kultur.

 

Predavanje v angleškem jeziku bo v sredo, 22. januarja 2020, ob 16. uri, v Mali dvorani ZRC SAZU, Novi trg 4, 2. nadstropje, Ljubljana.

 

Wulf Kansteiner je profesor zgodovine na Univerzi v Asrhusu, na Danskem. Raziskuje in objavlja na področjih zgodovine medijev, spominskih študij, teorije zgodovinopisja in študijev holokavsta. Wulf Kansteiner je avtor več člankov in monografij, Probing the Ethics of Holocaust Culture (2016), In Pursuit of German Memory: History, Television, and Politics after Auschwitz (2006), Historical Representation and Historical Truth (2009), ter sourednik zbornika The Politics of Memory in Postwar Europe (2006). Wulf Kansteiner je sourednik in soustanovitelj priznane revije Memory Studies in član svetovalnega odbora ter izvršne komisije Zveze za spominske študije (Memory Studies Association).

 

Vabljeni!

 

(vir fotografije)