Inavguracijsko predavanje dr. Francija Gabrovška

Vabimo vas na inavguracijsko predavanje, ki ga bo ob izvolitvi v naziv rednega profesorja za predmetno področje krasoslovja imel dr. Franci Gabrovšek:

 

Uvod v fizikalno speleologijo.

 

Predavanje bo v torek, 14. novembra 2023, ob 11. uri, v Dvorani štirih letnih časov ZRC SAZU, Novi trg 4, 2. nadstropje, Ljubljana.

 

V predavanju bo predstavil osnovne mehanizme nastanka jam in ter značilnosti prenosa vode, zraka in toplote v jamskih sistemih.

 

Dr. Franci Gabrovšek je raziskovalec na Inštitutu za raziskovanje krasa ZRC SAZU in predavatelj na Univerzi v Novi Gorici ter na Podiplomski šoli ZRC SAZU. Kot fizik raziskuje procese razvoja jam, oblikovanje površja ter prenos toplote in snovi v krasu. V avtorstvu ali soavtorstvu je v pretežno vodilnih revijah s področja objavil 67 izvirnih znanstvenih člankov in 5 znanstvenih monografij. O svojem delu redno predava na znanstvenih srečanjih in znanja prenaša študentkam in študentom ter mlajšim kolegicam in kolegom, med drugim je bil mentor sedmim zaključenim doktoratom. Kot član različnih odborov sodeluje in vodi raziskave predvsem v globokih sistemih alpskega krasa. Kot krasoslovec združuje tehnično znanje jamarja in uvaja kvantitativne pristope k razumevanju krasa. Od leta 2001 sodeluje pri urejanju revije Acta Carsologica, kjer je od 2011 glavni urednik. Leta 2015 je bil izvoljen za izrednega člana in leta 2023 za rednega člana SAZU.

 

Vljudno vabljeni!


Photo by Nicolas Houdayer on Unsplash