Nastopno predavanje dr. Martine Bofulin

Vabimo vas na nastopno predavanje, ki ga bo imela kandidatka za izvolitev v naziv docentke za predmetno področje antropologije, dr. Martina Bofulin:

 

Strauss ob reki Ou: izseljevanje in lokalni razvoj na vzhodu Kitajske.

 

Nastopno predavanje bo v sredo, 18. maja 2022, ob 11. uri, v Mali dvorani ZRC SAZU, Novi trg 4, 2. nadstropje, Ljubljana.

 

Okraj Qingtian v vzhodni provinci Zhejiang na Kitajskem se zaradi močnega izseljevanja pred in med obema svetovnima vojnama, še posebej pa v zadnjih štiridesetih letih, ponaša z nazivom »okraj izseljencev«. Območje označujejo vseprisotni sklici na izseljevanje, temu pa so se prilagodili tudi številni drugi lokalni družbeni procesi, ki kljub upadanju števila izseljenih vse bolj gradijo na posebni dediščini kraja, na mnoge načine povezanega z Evropo. Predavanje o transnacionalnih migracijah med Kitajsko in Evropo skozi vidik kitajskega izseljenstva bo izpostavilo nekatere ključne koncepte migracijskih študij kot se izrisujejo skozi longitudinalno etnografsko raziskavo. Poseben poudarek bo na spremembah okraja v zadnjem desetletju, kjer si lokalna oblast prizadeva na novo zamisliti območje kot inovativno zmes zamišljenih evropskih in lokalnih elementov.

 

Dr. Martina Bofulin je sodelavka na Inštitutu za izseljenstvo in migracije, kjer se ukvarja z različnimi vidiki mobilnosti in migracij med Ljudsko republiko Kitajsko in Evropo, vprašanji priseljevanja in integracije v Sloveniji ter povezavami med migracijami in dediščinjenjem. Aktivna je tudi na področju uvajanja medkulturne mediacije na področju zdravstva. Je urednica glasila Heriskop in članica združenja SIEF, IUAES, Japonskega združenja za preučevanje kitajskih migracij (JSSCO) in Kitajsko-evropske zveze za preučevanje kitajskih migracij (CERPE).

 

Vabljeni!