Vabilo na seminarje in javno predavanje dr. Jana Völkerja

Vabimo vas na javno predavanje, ki ga bo v okviru predmeta Ideologija in filozofija imel izr. prof. dr. Jan Völker:

 

Adorno in antropocen.

 

Pojem antropocen kaže na vpis človeka v geološko strukturo sveta, poleg tega pa zajema vse posledice obstoja človeka na Zemlji. Zato se opira na klasično nasprotje narave in zgodovine in ga tudi vodi k preseganju. Toda problematika preseganja je prav tako klasična kot opozicija: v tem kontekstu bi kritična ideja naravne zgodovine, kot sta jo razvila Adorno in Benjamin, lahko dobila novo interpretacijo. Vendar naravne zgodovine ni mogoče razumeti niti kot ontološkega, niti kot zgodovinskega pojma, temveč zahteva dialektično utemeljevanje. Adorno pri tem vztraja tako v svoji zgodnji razpravi o “Ideji naravne zgodovine” kot tudi v svoji pozni “Negativni dialektiki“. V svojem predavanju se bom spraševal o dialektičnem potencialu antropocena, pri čemer bom izhajal iz Adornovih razmišljanj. Ali v antropocenu obstaja dialektika?

 

Predavanje bo v angleškem jeziku v četrtek, 30. marca 2023, ob 17. uri v Dvorani štirih letnih časov ZRC SAZU, Novi trg 4, 2. nadstropje, Ljubljana.

 

Predavatelj bo imel še dva seminarja za študente in sicer v sredo, 29. marca in v petek, 31. marca 2023, vedno s pričetkom ob 17. uri v sejni sobi Filozofskega inštituta ZRC SAZU, Novi trg 2, 3. nadstropje, Ljubljana. Vsebina seminarjev je dostopna na angleški različici vabila (tukaj).

 

Vabljeni!