Vabilo na predavanje: Che je bil tukaj

Vabimo vas na predavanje, ki ga bo imela znanstvena svetnica in predstojnica Inštituta za kulturne in spominske študije ZRC SAZU ter predavateljica na Podiplomski šoli ZRC SAZU
red. prof. dr. Tanja Petrović:

 

Che je bil tukaj: dogodek, spominjanje in zgodovinjenje po koncu jugoslovanskega socialističnega projekta.

 

Predavanje bo v četrtek, 4. marca 2021, ob 16. uri, po spletni seji ZOOM (https://us02web.zoom.us/j/84192643729…, Meeting ID: 841 9264 3729, Passcode: 458055) .

 

Predavanje za izhodiščno točko vzame konkreten dogodek iz avgusta 1959, ko je petčlanska kubanska misija dobre volje, ki jo je vodil izredni ambasador, major Dr. Ernesto Guevara Serna, obiskala socialistično Jugoslavijo. Delegacija se je v Jugoslaviji mudila 10 dni in med tem obiskala Beograd, Avalo, Kragujevac, Sarajevo, Jablanico, Konjic, Rijeko, Opatijo, Ljubljano, Postojno in Maribor. Srečala se je tudi s predsednikom Jugoslavije Josipom Brozom Titom v njegovi poletni rezidenci na Brionih.

V predavanju se sprašujem o pomenih tega dogodka, ki se nam razkrivajo iz temporalnosti naše sedanjosti. Zagovarjam tezo, da naše razumevanje, “branje” in zgodovinjenje tega dogodka pomembno usmerjata dva kasnejša dogodka: smrt Che Guevare v Boliviji (in mitologizacija njegovega lika, ki je sledila), ter katastrofalen razpad Jugoslavije in konec socializma. Omenjena dogodka zelo otežujeta, če celo ne onemogočata, da bi obisk Cheja Guevare in njegovo srečanje z jugoslovanskim socializmom in njegovimi snovalci opazovali v lastni temporalnosti. Zato ne moremo videti (ali jih vidimo kot izrazito deformirane) niti vizij prihodnosti, ki so bile inherentne tej temporalnosti. Javne narativizacije preteklosti, skozi katere se oblikuje kolektivni spomin na ta (in marsikateri) dogodek, morajo biti pozorne na te izgubljene vizije prihodnosti (pretekle prihodnosti, kot je o njih razmišljal Reinhart Koselleck), ker so le-te bistvenega pomena za zmožnost produktivnega razmišljanja o temporalnosti, ki sedanjost povezuje s preteklostjo in prihodnostjo.

 

Predavanje je namenjeno širši zainteresirani javnosti.

 

Vabljeni!