Vabilo na predavanje: Fotografija, struktura, afekt

Vabimo vas na predavanje, ki ga bo v okviru predmeta Sodobna filozofija in moderna literatura na filozofskem modulu imel doc. dr. Rok Benčin:

 

Fotografija, struktura, afekt.

 

Predavanje bo v četrtek, 8. aprila 2021, ob 17. uri, po spletni seji ZOOM (Meeting ID: 871 6601 3914, Passcode: 850756).

 

Nedavni afektivni obrat v fotografski teoriji sledi Barthesovemu premiku od strukture k afektu v Cameri lucidi. Toda že preden je Barthes izdal svojo fotografiji posvečeno zadnjo knjigo, je Thierry de Duve postavil tezo, da je v semiotično strukturo fotografije, kot jo razume Barthes, že vpisan afektivni proces. Fotografija naj bi bila namreč zaradi svoje indeksikalne narave razpeta med travmo in žalovanjem. Na predavanju bomo razmislek o afektirani strukturi fotografije razširili onstran predpostavke o njeni indeksikalni naravi. Kaj se zgodi z afektivnostjo fotografije, če njenega objekta več ne razumemo skozi neposredno povezavo med podobo in upodobljenim, temveč skozi nedoločenost, s katero njegova fotografska osamitev zaznamuje objekt?

 

Predavanje je namenjeno širši zainteresirani javnosti. Vabljeni!

 

*Vir fotografije: Sophie Ristelhueber, Fait, #60 (1992), National Gallery of Canada