Arheološko najdišče Panorama

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Mestna občina Ptuj, Inštitut za arheologijo ZRC SAZU in Podiplomska šola ZRC SAZU

vabijo na

 

predstavitev novih arheoloških odkritij na Panorami in prenovljene ureditve Panorame v okviru Arheološkega parka Poetovio.

 

V četrtek, 19. januarja 2023 ob 17. uri, v Slavnostni dvorani na Ptujskem gradu. Zaradi slabega vremena vodenje po Panorami, predvideno ob 16. uri, odpade.

 

O Panorami bodo govorile dr. Jana Horvat (ZRC SAZU in PS ZRC SAZU),  dr. Tina Berden (ZRC  SAZU), dr. Anja Ragolič (ZRC SAZU), Iva Ciglar (Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož) in Jasmina Krajnc (Mestna občina Ptuj). Zaradi slabega vremena vodenje po Panorami, predvideno ob 16. uri, odpade. V nadaljevanju bo po razstavi Vojna in mir: Arheološke raziskave na Panorami na Ptuju leta 2020 vodila avtorica Iva Ciglar.

 

Izkopavanja na Panorami leta 2020 so pripeljala do presenetljivega odkritja obzidja legijskega tabora. O Panorami pripovedujeta tudi dve trenutno odprti arheološki razstavi (Petovionski panteon v Salonu umetnosti ter Vojna in mir na Ptujskem gradu). V okviru evropskega projekta Transfer smo v letih 2020–2022 pripravili Načrt predstavitve arheoloških ostankov na Panorami in Načrt upravljanja Arheološkega parka Poetovio (Arheološko najdišče Panorama), v prenovi je predstavitev arheoloških sledov na Panorami.