Nastopno predavanje dr. Vanje Kočevarja

Vabimo vas na nastopno predavanje, ki ga bo imel kandidat za izvolitev v naziv docenta za predmetno področje kulturne zgodovine dr. Vanja Kočevar:

 

Teorije in praksa proučevanja slovenske etnogeneze: od konstruktivističnih h kulturnozgodovinskim pristopom.

 

Predavanje bo posvečeno teoretskim in praktičnim vidikom proučevanja slovenske etnogeneze oziroma nastanka etnične kolektivne identitete. V zadnjih dveh desetletjih je v slovenski humanistiki na tem področju, kar zadeva teoretski pristop, prevladovala modernistična teorija, ki ima za razvoj znanosti določene zasluge, vendar je aplikacija »striktnega modernističnega pristopa« na primer slovenske etnogeneze in nacionalne gradnje botrovala tudi spornim stališčem, ki jih slovensko zgodovinopisje nikoli ni v celoti sprejelo. Predavatelj bo modernistične postulate soočil z nekaterimi drugimi kulturnozgodovinskimi pristopi k proučevanju razvoja etničnih in narodnih kolektivnih identitet, kot sta etnosimbolizem in perenializem, obenem pa bo sprejel konstruktivistični izziv modernizma in skušal predstaviti možne načine proučevanja predmodernih etničnih samoopredelitev prebivalstva različnih družbenih slojev.

 

Nastopno predavanje bo v sredo, 16. oktobra 2024 ob 10. uri v Dvorani štirih letnih časov, Novi trg 4, 2. nadstropje, Ljubljana.

 

Vanja Kočevar se ukvarja s politično zgodovino slovenskega etničnega prostora v zgodnjem novem veku s poudarkom na vojvodini Kranjski ter preučevanjem simbolne komunikacije in političnih ritualov na primeru kranjskih deželnih zborov in dednih poklonitev. Posveča se tudi raziskovanju političnih vidikov protireformacije in katoliške obnove na prelomu 16. in 17. stoletja ter razvoju kolektivnih identitet na Slovenskem pred pojavom narodnih gibanj.

 

Vabljeni!

 


Vir slike